Rodusta - Harrastuskaveriksi vai seurakoiraksi?

Kysymykseen harrastuskaveriksi vai seurakoiraksi ei löydy yksiselitteistä vastausta.

Espanjanvesikoirissa on luonteiden sisällä niin paljon vaihtelua, että toiset sopivat hyvin seurakoiriksi ja toiset taas eivät missään nimessä pärjää “pelkkinä” lenkkeily- ja seurakoirakavereina. Olisikin hyvä muistaa rodun alkuperäinen käyttötarkoitus, sillä se selittää meille usein myös sen miksi espanjanvesikoira on aktiivinen rotu ja kaipaa tekemistä.

Mihin käyttötarkoitukseen espanjanvesikoira on tarkoitettu?

Espanjanvesikoiran alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut toimia paimenena ja laivakoirana. Lisäksi Espanjan maaseuduilla koira on toiminut paimenena, pihavahtina, metsästyskoirana noutoon maalla ja vedessä sekä tavaroiden ja viestien viejänä ja tärkeänä seuralaisena.

Mihin tarkoitukseen perroa käytetään nykypäivänä Suomessa ja maailmalla?

Suurin osa espanjanvesikoirista toimii nykyään seura- ja harrastuskoirina. Valitettavan pieni osa perroista pääsee nykyään toimimaan perinteisissä työtehtävissä. Toisaalta useimmat perrot omaavat erinomaisen nenätyöskentelyn taidon ja kaikenlainen ” nenän käyttö-puuha” on rodulle erittäin miellyttävää. Tämänkin ominaisuuden vuoksi Espanjassa on perroja koulutettu huume-, pommi- ja pelastuskoiriksi. Suomessakin on espanjanvesikoiria, jotka ovat menestyksekkäästi toimineet mm. pelastuskoira puolella.

Suomessa perrojen kanssa harrastetaan TOKOa, agilityä, Pk-lajeja (haku, jälki, viesti), pelastuskoiratoimintaa, MEJÄä (verijälki) sekä onneksi myös osa perroista toimii noutavina lintukoirina metsällä sekä paimenina. Tietenkin perroja näkee myös paljon näyttelykehissä ja lenkkipoluilla.

Rodun yleistymisen vuoksi nykyisin valtaosa perroista on ennen kaikkea perhekoirina. Onhan toki jokainen harrastuskoirakin myös perhekoira ja rakastettu perheenjäsen :) Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että rodun alkuperäiset käyttöominaisuudet voivat ilmentyä siinä ” mamman mussukassa” esim. voimakkaana metsästys/paimennusviettinä, herkkähaukkuisuutena, aktiivisena “kodin tuhoajana” , kun koira ei ole saanut riittävästi haasteita aivokapasiteetilleen.

Kannattaa tutustua vielä Vesikoirat ry:n sivuilta rotukuvaukseen

 

Comments are closed.